DSE-1410_矢吹麻理奈
English
MENU
当前位置: 首页» 要  闻

DSE-1410

【字体:

课时规范训练(十三)

Ⅰ.阅读理解

A

(2017·新疆名校调研)Wu Dan has been trying to decide wheher or not to have a second child for about two years, since she became qualified, as she and her husband have no brothers or sisters.

Now, she feels under more pressure since the central government eased the family planning policy further, allowing all couples to have two children.“My parents and parents­in­law have been trying to persuade me to have a second child, and they said it is now a state policy,” said Wu, 29, a civil servant in Jiangsu Province who has a 3­year­old daughter.“I have not made up my mind yet. It is a big decision to have another baby. I took six months leave to give birth to my daughter. When I returned to the office, my post was taken by another colleague and I had to work in a new field.”

Millions of women in China may suffer from Wu's dilemma.“The policy affects families, especially women, because women carry the responsibility of giving birth and raising children,” said Tang Fang, director of the economic law center at China Women's University, Beijing.“The lack of childcare services and high c ost may cause many mothers to return to the family to take care of their children,”Tang said.

One of Wu Dan's main concerns is the problem of educating children.“There are not enough places in preschool,”Wu said.“It was difficult for us to find a place for my daughter and I do not want to experience that again.”

“An increasing number of employers, especially medium and large companies, are shifting their focus to attract talented female employees by offering beneficial policies for childbearing and childcare,”said Wang Yixin, a senior consultant from Zhilian Recruiting, a China­based recruitment website.“However, employers have to pay more for female employees' maternity leave,” Wang said, admitting that some fast­developing small and medium­sized employers would prefer male employees.

1.What is the best title for this passage?

A.A New State Policy to Encourage Childbearing

B.A Suggestion on Raising a Second Child

C.A Dilemma about Whether to Have Another Child

D.Beneficial Policies from Big Companies for Childbearing

2.The author mentions Wu Dan's example to show ________.

A.many families in China are having a second child now

B.many women hesitate to have a second child though allowed

C.the state issued a good policy to solve social problems

D.many women gave up jobs to have a second child

3.What is the least concern of Wu for having a second child?

A.Childcare.

B.Her post.

C.Children's education.

D.Her experience.

4.The attitude of an increasing number of large companies to the employees' childbearing is ________.

A.supportive

B.sympathetic

C.negative

D.indifferent

【语篇导读】本文主要讲述了中国全面放开二孩政策,但职场女性却面临着两难抉择。

1.解析:选C。考查标题判断。本文讲述了中国虽然全面放开二孩政策,但职场女性却压力很大,面临着两难抉择。故选C。

2.解析:选B。考查推理判断。本文以吴丹为例,说明中国虽然全面放开二孩政策,但职场女性却压力很大,面临着两难抉择。根据第三段中的“Millions of women in China may suffer from Wu's dilemma.”可知,中国几百万的女性正面临着与吴丹相同的困境。故选B。

3.解析:选D。考查细节理解。本文的第二、三、四段中提及了吴丹犹豫生育二孩的原因:担心职位、担心孩子的照看、担心孩子的教育。没有提到“experience”。故选D。

4.解析:选A。根据最后一段中的“An increasing number of employers, especially medium and large companies,are shifting their focus to attract talented female employees by offering beneficial policies for childbearing and childcare”可知,越来越多的雇主,尤其是大中型企业正转移焦点,通过提供生育、照顾孩子的福利政策来吸引女性人才,由此可知很多大公司是支持女性生育的。故选A。

B

This is how language began. The earliest words in English date back at least 8,000 years—and they describe_themselves:_we can work out what the words meant by the shapes our lips from when we say them.“Pe”, for instance, starts with the lips together and separates them with a faint pop, which means “open”.“Mei” means smile and it makes you do exactly that—your mouth stretches wide, showing your teeth. The old sound is at the centre of today's word: smile.

Our everyday words have evolved from the language spoken by our Stone Age ancestors. Simple, instinctive and easy to learn, it was born on the steppes (草原) of modern Russia and swept through Europe,Asia and India, changing and developing. We don't know who spoke it first, and it doesn't even have a proper name. Archaeologists call it proto­Indo­European, or IE.

Experts have uncovered several hundreds of its basic sounds. Investigate them, and you will uncover details from history and hundreds of connections in our everyday vocabulary.

One of the basic sounds of Stone Age language is “an”. It means to breathe, and it is an imitation of the noise itself. Any creature, human or animal that is alive must be breathing.“Man” is a combination of two concepts as old as ti me. The “m” sound, for me, myself,and the breathing “an” sound.“Man” is my own living­and­breathing self.

Our ancestors' language is the reason why so many English words come in family groups. Negative ones,for instance, have an “n” at the front: no, neve r and nightmare. And the empty ones start with “va”: vacant, vacuum, vanity and vanish.

Therefore, think before you speak. The words in your mouth are alive and are as old as time.

5.The underlined words in Paragraph 1 can be replaced by “________”.

A.are hard to imitate

B.can still be used today

C.are hard to pronounce

D.can be easily understood

6.Which of the following has the closest meaning to “vanish” according to Paragraph 5?

A.Grow.

B.Disappear.

C.Flourish.

D.Reduce.

7.Why does the auth or talk about words starting with “va”?

A.To explain how to remember words.

B.To offer more word games for readers.

C.To suggest old language develops a lot.

D.To show old language still matters nowadays.

8.What is the author's attitude towards Stone Age language?

A.Respectful.

B.Doubtful.

。
TOP